Semantically-enabled retrieval of experts - Kaczmarek, Monika; Bukowska, Elżbieta; Walczak, Monika (Studia Oeconomica Posnaniensia, 2013)
Obecnie o sukcesie organizacji często decyduje jej efektywność w obszarze zarządzania wiedzą. Potrzeba sprawnego wyszukiwania ekspertów wewnątrz i poza organizacją od dłuższego czasu jest inspiracją do podejmowania różnorodnych badań naukowych i inicjatyw ze strony przemysłu. Przykładem polskiego rozwiązania z tego zakresu jest system eXtraSpec. Aby możliwe było zrealizowanie efektywnego wyszukiwania ekspertów, konieczne było zaimplementowanie w systemie rozwiązań nie tylko pozwalających na pozyskiwanie i ekstrakcję informacji z różnych źródeł, lecz również umożliwiających operowanie na odpowiedniej reprezentacji danych, dzięki której możliwe jest wnioskowanie o charakterystykach opisujących osobę. Wykorzystane mechanizmy umożliwiają precyzyjną identyfikację potrzebnych danych, a równocześnie są wydajne i skalowalne. Artykuł prezentuje przebieg procesu wnioskowania w systemie eXtraSpec oraz przedstawia motywację i argumenty, które doprowadziły do takiej implementacji mechanizmu wnioskowania. Opisano w nim również ontologię stworzoną na potrzeby projektu oraz mechanizm indeksujący.