Application of Semantic Technologies for the Needs of Integration of Heterogeneous Databases for Local Government - Łazaruk, Szymon (Studia Oeconomica Posnaniensia, 2013)
ntegracja danych pochodzących z różnych źródeł stanowi wyzwanie, którego rozwiązaniem pracują naukowcy z różnych ośrodków badawczych. Jednym z największych problemów procesu integracji jest ustalenie, które elementy danego schematu informacyjnego odpowiadają swoim znaczeniem elementom innego schematu. Wysoki poziom skomplikowania i długi czas tworzenia rozwiązań integrujących opartych na języku SQL pociąga za sobą wysokie koszty. Zmiana zbioru integrowanych źródeł często wiąże się z ponoszeniem kolejnych kosztów przebudowy logiki systemu. W celu rozwiązania tego problemu, w ostatnich latach coraz powszechniejsze staje się wykorzystanie technologii semantycznego Internetu. Proponowana w niniejszym artykule metoda integracji heterogenicznych baz danych, wykorzystująca technologie semantyczne, została wdrożona w ramach projektu "Platforma integracyjna jako metodyka tworzenia rozwiązań dla instytucji samorządowych", zrealizowanego przez zespół Katedry Informatyki Ekonomicznej Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu. U podstaw projektu leżało przekonanie, że współdzielenie zasobów (w tym danych) pozwoli jednostkom samorządowym na zmniejszenie kosztów tworzenia, wdrażania i utrzymania systemów przeznaczonych do świadczenia usług drogą elektroniczną.