The Implementation of the Requirements of the Iso 22000 Standard on the Basis of an Integrated Management System of Food Industry Organization - a Model Solution - Popek , Stanisław (Studia Oeconomica Posnaniensia, 2016)
Dla przedsiębiorstw przemysłu spożywczego w obecnej sytuacji rynkowej (globalizacji, konkurencyjności, wysokiej podaży) kluczową kwestią jest produkcja wysokiej jakości towarów, zwłaszcza dotyczących jakości zdrowotnej. Ze względu na coraz częstsze stosowanie przez przedsiębiorstwa branży spożywczej dodatkowych systemów jakości, opartych na normach ISO, w niniejszym rozdziale przeprowadzono analizę możliwości wdrożenia systemu zapewnienia bezpieczeństwa żywności (zgodnie z normą ISO 22000:2005) na bazie istniejącego i funkcjonującego systemu zarządzania jakością. Dane pozyskano z 10 firm branży spożywczej, w których funkcjonuje zintegrowany system ISO 9001 i HACCP, w drodze wywiadu bezpośredniego z pełnomocnikami ds. jakości przedsiębiorstw będących przedmiotem badań. Pełnomocnicy pełnili swoje funkcje przez co najmniej pięć lat. Pytania dotyczyły zagadnień związanych z funkcjonującym zintegrowanym system zarządzania jakością w kontekście wymagań systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności zgodnie z normą ISO 22000:2005. Dane pozyskano z przedsiębiorstw branży mięsnej, osiągających najwyższe dochody w latach 2012-2014. Przeprowadzona ocena i wyniki niniejszej pracy mogą być pomocne kierownictwom firm branży spożywczej w podjęciu decyzji o ewentualnym dostosowaniu funkcjonujących, obligatoryjnych systemów do wymagań normatywnych ISO 22000 i poddaniu procesowi certyfikacji celem uzyskania potwierdzenia wdrożenia tego systemu.