Provisions for Liabilities as an Instrument of Insurance Against Economic Risk - Poniatowska, Lucyna (Studia Oeconomica Posnaniensia, 2016)
Artykuł jest poświęcony problematyce rezerw na zobowiązania rozpatrywanych w kontekście ryzyka gospodarczego. Celem artykułu jest przedstawienie funkcji, jaką pełnią rezerwy na zobowiązania w procesie zarządzania ryzykiem. Zastosowaną metodą badawczą są studia literaturowe oraz analiza regulacji prawnych rachunkowości. Rezerwy na zobowiązania są instrumentem rachunkowości wykorzystywanym w zarządzaniu ryzykiem. Ich tworzenie służy przede wszystkim zabezpieczeniu się jednostki przed skutkami ryzyka gospodarczego związanego z możliwością wystąpienia w przyszłości obciążeń o charakterze kosztów, strat, zobowiązań, pozwala na ograniczenie bądź wyeliminowanie ujemnych skutków ryzyka gospodarczego, jak również łagodzi negatywne oddziaływanie ryzyka na rezultaty działalności przedsiębiorstwa.