Socially Responsible Investment Funds in Poland. Market Diagnosis and Performance Assessment - Jarno, Klaudia (Studia Oeconomica Posnaniensia, 2017)
Artykuł został poświęcony przedstawieniu wkładu funduszy inwestycyjnych, działających w sposób odpowiedzialny społecznie (fundusze SRI),w realizację koncepcji zrównoważonego rozwoju oraz ocenie stanu rynku polskich funduszy SRI. Zidentyfikowano polskie fundusze SRI i dokonano klasyfikacji ich strategii zgodnie z podziałem stosowanym przez Eurosif. Ponadto przeprowadzono badanie efektywności funduszy SRI w porównaniu do funduszy hedge, które kierują się wyłącznie motywami finansowymi. W tym celu wykorzystano uogólniony miernik Sharpe'a, miernik Sharpe-Omega i zmodyfikowany miernik Sharpe'a. Rezultaty analizy pozwalają na wyciągnięcie wniosku, że fundusze SRI nie osiągają co do zasady tak dobrych wyników jak fundusze hedge.