The Influence Of Age On E-Consumers' Purchasing Decisions - An International Approach - Tomaszewska , Ewelina Julita; Ryciuk , Urszula (Studia Oeconomica Posnaniensia, 2018)
Wiedza o zachowaniach e-konsumentów staje się jednym z głównych czynników decydujących o sukcesie rynkowym przedsiębiorstw. Celem artykułu jest wykazanie istnienia statystycznie istotnych różnic w zakupach określonych grup produktów i usług w zależności od wieku e-konsumentów w Polsce, na Litwie i Łotwie oraz określenie czynników wpływających na decyzje dotyczące dokonywania zakupów online w wymienionych krajach w zależności od wieku respondentów. Badania zostały przeprowadzone metodą sondażu diagnostycznego z wykorzystaniem techniki CAWI. Próba badawcza obejmowała 1713 respondentów dokonujących zakupów przez internet w Polsce, na Litwie i Łotwie.